Hoofdruimte creëren

Lijstjes, lijstjes en lijstjes die steeds langer lijken te worden. Uren vliegen, de dagen zijn zo om en hopla weer een week verder…herkenbaar?

Past wel mooi bij deze tijd van het jaar.  Het einde van het jaar komt in zicht,

blaadjes die vallen,

eerder donker

kou (en nat helaas)

De perfecte tijd van het jaar om losse eindjes weg te werken, schoon schip te maken om daarna hoofdruimte te hebben om te kunnen evalueren en om nieuwe plannen te maken. Bewust zeg ik EERST opruimen want keuzes maken met een vol hoofd is mega moeilijk en dan is het heel verleidelijk om dat te doen vanuit een oud patroon en…. dat is vaak niet heel handig 😉

Dus eerst even schoon schip en uitzoomen!

“Ja super leuk Ansjel…” hoor ik je denken “Maar ik heb het gewoon echt mega druk momenteel dus dit lijkt me super, maar hoe dan?”

Ik ga je helpen en dat doe ik in 2 stappen dus let’s go!

 

Stap 1: Opruimen – Moet ik dit nu doen?

Deze vraag heeft alle belangrijke elementen in zich die bepalend zijn bij het stellen van prioriteiten.

– Moet ik dit nu doen? Bepalen of het een uit te voeren actie is. Moet er überhaupt iets gedaan worden? Niet altijd ligt de oplossing in een te ondernemen actie.

– Moet ik dit nu doen? Bepalen van de belangrijkheid en noodzaak. Is er een need-to-do of een nice-to-do? Moet jij die taak of actie wel uitvoeren?

– Moet ik dit nu doen? Bepalen of actie van jezelf nodig is. Ben jij de beste persoon om dit te doen of kun je de taak of actie delegeren aan iemand anders?

– Moet ik dit nu doen? Bepalen van de eerstvolgende actie. Is dit hetgeen er moet gebeuren of is er wellicht een beter alternatief?

– Moet ik dit nu doen? Bepalen van de urgentie. Kan het wachten? Veel zaken lijken dringender dan ze in werkelijkheid zijn en hier valt veel winst te behalen.

Stap 2: Uitzoomen – bekijk het grotere plaatje

Dingen waar je iets mee wil/moet van jezelf of van een ander ;)….

Wellicht wil je een bepaalde cursus of opleiding starten of wil iemand een samenwerking met jou gaan beginnen óf vind je het nu echt tijd voor het maken van die online cursus? Of het starten met je podcast?

Ondernemende types zijn snel enthousiast en dat is heel tof, maar het kan ook voor de nodige ruis zorgen. Druk met van alles en ondertussen geen stap dichterbij je doel. Daarbij zijn ondernemende types ook mega interessant voor mensen die daar graag van profiteren en dus kansen zien voor jou die wellicht meer een kans voor de ander zijn 😉 Kortom tijd voor wat focus!

Focus vragen kans of afleiding

  1. Wat wil je eruit halen? / Wat hoop je dat het oplevert?
  2. Hoe past het in het grotere geheel, bij je droom/doel/visie?
  3. Wat levert het op?
  4. Wat kost het je?

En bepaal dan:

Is het een kans of afleiding?

 

En heb je hulp nodig, stuur me dan gerust een bericht….