Zo dump je jouw Excuus Truus

Ze lijkt zo gezellig die Excuus Truus en geeft zulk waardevol advies. Jouw innerlijke kompas…..Think again!

Wolf in schaapskleren.

Dat stemmetje is jou absoluut niet aan het helpen. Ja…. aan het helpen alles te houden zoals het is, of naja met een beetje pech helpt ze jou een neerwaartse spiraal in.

De Excuus Truus of Kritienke (zoals ik haar zelf graag noem) doet namelijk of ze jouw intuïtie is maar dat is ze niet. Een echte wolf in schaapskleren en als je niet oppast dan denk je ‘goed voor jezelf te zorgen door naar haar te luisteren’ maar ondertussen ben je geen stap dichterbij je droom of doel. Sterker nog Truus heeft je misschien wel heel onzeker gemaakt.

Truus heeft issues.

Truus is namelijk stiekem zelf bang en onzeker en doet er alles aan om jouw veilig te houden (in haar optiek). Haar belevingswereld is namelijk niet echt heel bruisend. We kunnen gerust zeggen dat ze erg saai is en verandering en afwijzing of andere onveiligheid  haar grootste nachtmerrie is. Zodra ze maar denkt dat jij uit je comfortzone gaat, dan begint ze te fluisteren. En als je niet luistert, gaat ze gillen als een klein gefrustreerd kind:

 • “Doe maar normaal…”
 • “Dat gaat toch niet lukken…”
 • “Stel je voor wat ze wel niet van je denken…”
 • “Daar ben je niet goed genoeg voor” …

Does this ring a bell? Gefeliciteerd, jij hebt er ook 1!

En dat is heel normaal. In deze blog ga ik jou tips geven om meer te leven als Pippi Langkous in plaats van de eeuwige zeurkous kortom weg die Excuus  Truus!

excuus truus

Illustratie: Ingebritt ter Veld

 

Zo dump je jouw Excuus Truus – Dump tips – bye bye Truus.

Een aantal vragen om jezelf te stellen:

 • Als ik 100 x zo moedig was, wat zou ik dan doen?
 • Is de gedachte die ik nu heb 100% waar?
 • Wat is nu het echte probleem?
 • Wat is het ergste dat kan gebeuren?
 • Welke kleine stap kan ik nu nemen om een stukje dichter bij mijn doel te komen? En als dat lukt, vergeet deze stap dan niet te vieren!

Hoe vaker je hiermee aan de slag gaat hoe makkelijker het gaat. En voor je het weet is Truus meer afwezig dan aanwezig. En geloof me….je gaat haar niet missen. Wat ook fijn werkt, is om Truus even liefdevol te sussen en als dat niet genoeg is dan wegsturen die meid! Maar zonder boos op jezelf te worden dat je Truus weer had toegelaten.

“Ik heb het nog nooit gedaan dus denk dat ik het wel kan.”

Die uitspraak ken je vast wel. Pippi Langkous, dat roodharige meisje met die vlechtjes die samen met haar aap, meneer Nillson en paard Witje  in villa Kakelbont woont. Heerlijk idee toch om zo vrij te durven leven, ongetemd en ongeremd. Ben jij klaar om Truus te temmen en wil jij hulp met het temmen van jouw Truus? Ik help je graag!

Kleine waarschuwing als je nu 1 van de volgende dingen denkt…..

“Ja Ansjel, dat wil ik graag maar…..

 • niet nu direct maar wel als het straks iets rustiger is….”
 • ik vind de investering wel hoog. Ik wil er nog even voor sparen.”

Tja, ik hoef je denk ik niet te vertellen wie er nu aan het woord is… 😉

Vond je deze blog tof? Dan denk ik dat je deze ook leuk vindt. En deel hem vooral!