Opvallen tussen de rest – onderscheidend vermogen

Jaren geleden zei iemand tegen me:

“Ga naast je concurrent staan 

en doe het net even beter.”

Of je nu een ervaren ondernemer bent of net begint aan je ondernemersreis, jezelf onderscheiden van de massa is essentieel om op te vallen en succes te behalen. In dit blog gaan we dieper in op enkele strategieën die je kunt toepassen om jezelf als ondernemer op unieke wijze te profileren.

Tijdens  mijn vakantie in Italië was er aan terrasjes geen gebrek. En dit drankje zag je echt overal. Je kent hem wellicht wel, die mooie oranje cocktail, de Aperol Spritz. 

Als het hele plein ongeveer hetzelfde aanbod lijkt te hebben….
Hoe kun je jezelf dan onderscheiden?
De keuze die je daarin maakt zegt veel over jou als ondernemer en als mens.
Heb jij een zogenaamde fixed mindset of denk jij juist in kansen & oplossingen?

 

Mijn visie is dat je daarin 2 keuzes hebt: 

Vanuit denken in overvloed – lange termijn vanuit een strategie.

 •  meer waarde leveren

Vanuit  een fixed mindset – quick fix vanuit stress en paniek.

 • minder waarde leveren 

 

Meer waarde leveren 

 • De beleving op 1 zetten, dus een extra mooi glas gebruiken.
 • Overdeliveren bijvoorbeeld door een klein hapje, liveband. Zo’n klein hapje kan ervoor zorgen dat ‘even een drankje drinken’ uitmond in een uitgebreid diner. 
 • Klantvriendelijkheid! En dat zit in de kleine dingen waardoor je laat merken dat je de ander echt ziet en hoort.
 • Als je echt 100% jezelf bent, dan lever je ook meer waarde dan het gemiddelde. Uniek is interessanter dan doorsnee tenslotte.
 • Overal uitstraling: locatie, aankleding en vormgeving (verzorgd en consistent)
 • Welk bord zet je (letterlijk) in je etalage? Waar wil jij bekend om staan?
 • Slimme keuzes maken wat betreft focus. 
 • Upsell (package deal).

Je investeert als het ware in je fanclub, je marketing team dat, als jij je werk goed doet, zorgt voor nieuwe klanten. Gewoon omdat ze super blij met jou zijn. 

 

Minder waarde leveren

 • Minder geven (kleiner glas, meer ijs erin.)
 • Concurrentie op prijs, dus je marge omlaag.
 • Het opgeven, je best niet meer doen want het heeft toch geen zin.
 • De ander (je concurrent) afzeiken.
 • Kosten besparen op de verkeerde zaken, zoals minder goed personeel, verkeerd inkopen etc.

Deze route geeft je een mindset, dat het bijna onmogelijk is om niet in een neerwaartse spiraal te komen. 

Het gaat niet altijd over harder trekken, maar om slimme strategische keuzes en het proces vertrouwen.

Maar naast het leveren van waarde zijn er nog meer strategieën die je onderscheiden van de rest.

1.Identificeer je unieke waardepropositie

Je unieke waardepropositie is wat jou en je bedrijf onderscheidt van anderen in dezelfde branche. Het is het antwoord op de vraag: “Waarom zouden klanten voor jou kiezen?” Analyseer grondig wat je te bieden hebt – of het nu innovatieve producten, uitstekende klantenservice, of diepgaande expertise is. Communiceer deze waarde duidelijk naar je doelgroep, zodat zij begrijpen waarom jij de juiste keuze bent.

2. Bouw aan je persoonlijke merk

Als ondernemer ben jij het gezicht van je bedrijf. Het opbouwen van een sterk persoonlijk merk kan je geloofwaardigheid vergroten en vertrouwen opwekken bij klanten. Wees authentiek en consistent in je communicatie, zowel online als offline. Deel je kennis en inzichten via blogs, sociale media en andere kanalen om jezelf te positioneren als een autoriteit in je vakgebied.

3. Focus op niche en specialisatie

In plaats van te proberen iedereen te bedienen, kan het lonen om je te richten op een specifieke niche of doelgroep. Door je te specialiseren, kun je diepgaande expertise ontwikkelen en waarde toevoegen die anderen mogelijk missen. Klanten zijn eerder geneigd om te kiezen voor een expert dan voor een algemene dienstverlener.

4. Lever uitzonderlijke klantenservice

Een uitstekende klantenservice is een krachtig middel om jezelf te onderscheiden. Ga een stap verder dan verwacht en verras je klanten met aandacht voor detail en oprechte zorg. Positieve mond-tot-mondreclame van tevreden klanten kan je reputatie snel versterken.

5. Blijf innoveren

Stilstand is achteruitgang, vooral in een concurrerende markt. Blijf innoveren door nieuwe producten, diensten of processen te ontwikkelen die waarde toevoegen voor je klanten. Wees bereid om te experimenteren en te leren van mislukkingen, en laat je doelgroep zien dat je altijd streeft naar verbetering.

6. Vertel je verhaal

Mensen houden van verhalen. Deel het verhaal achter je bedrijf – wat heeft je geïnspireerd om te beginnen, welke uitdagingen je hebt overwonnen en welke successen je hebt behaald? Een meeslepend verhaal kan een sterke emotionele band creëren tussen jou, je merk en je klanten.

7. Houd de concurrentie in de gaten, maar focus op jezelf

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van wat je concurrenten doen, maar laat je niet volledig leiden door hun acties. Concentreer je in plaats daarvan op het verbeteren van je eigen bedrijf en het bieden van waarde aan je klanten. Uniek zijn betekent niet noodzakelijkerwijs dat je iets compleet nieuws moet uitvinden, maar eerder dat je bestaande concepten en ideeën op een frisse en onderscheidende manier presenteert.

 

Kortom

 • Verspil je tijd niet in negatieve zakken. 
 • Weet wat jou uniek maakt en lever meer dan verwacht. 
 • Durf je ruimte in de markt in te nemen en wees trots op wat je te brengen hebt.
 • Je eerste 10 klanten zijn de uitdaging en als jij vet goed bent in je vak en gaat voor een mooie klantenreis gaat het vliegwiel vanuit daar vanzelf draaien.

 

Ik ben goed in……euh…..

Onder woorden brengen wat jou uniek maakt is soms best een uitdaging. Voor een ander weet je het zo maar voor jezelf…phoe. En net die andere woordkeuze kan ervoor zorgen dat jij jouw doelgroep veel beter bereikt. Je zit tenslotte niet te wachten op hoofdpijndossiers ofwel? 

 

Wil jij scherp in beeld krijgen wat jouw onderscheidend vermogen is? Ik help je graag! Plan hier een kennismakingsgesprek in.